Informasjon om behandling
-
Beskrivelse av profesjonen og hva som skjer hos osteopaten
-
Les mer om hva en osteopat kan hjelpe deg med
-
Les mer om hva vi kan gjøre for deg innen kvinnehelse
-
Vi tilbyr undersøkelse og behandling av bekkenbunnsplager
Osteopati
Hva er osteopati, og hva skjer hos osteopaten?
Osteopater har bred kunnskap om kroppen og sammenhengene mellom fysiske, psykiske og sosiale faktorer som påvirker helsen vår. Vi gir deg god manuell behandling, i tillegg til å veilede, motivere og bidra til at du selv er aktiv og tar ansvar for egen helse. Med kompetanse innen trygg undersøkelse, behandling og forebygging fungerer osteopater som primærkontakter og vil ved behov henvise til annen utredning ved mistanke om alvorlig sykdom.
Grunnleggende samtale. Vi bruker god tid på den første samtalen og kartlegging, slik at vi kan danne oss et helhetsinntrykk av deg og dine plager. Her er det viktig at du med egne ord beskriver dine smerter og plager, som danner grunnlaget for videre undersøkelse og behandling. Vi er opptatt av at du skal forstå hva plagene dine skyldes og hvorfor vi velger de tiltakene vi gjør. I tillegg til spørsmål om smertene, så er sykdommer, tidligere plager, søvnproblemer, stress og fysisk aktivitet tema vi er innom.
Klinisk undersøkelse. En grundig undersøkelse består av grunnleggende ortopediske- og nevrologiske tester. Disse gjøres for å utelukke at det ikke foreligger noen underliggende alvorlige tilstander eller sykdommer. Vi forholder vi oss til nasjonale og internasjonale retningslinjer. Etter dette så gjør vi en funksjonell evaluering. Her tester vi bevegelsesutslag i en eller flere regioner i kroppen.
Behandling. På benken så benytter vi oss av et bredt spekter av manuelle behandlingsteknikker – både lette og kraftige. Eksempler på slike teknikker kan være: manipulasjonsteknikker (knekking), muskeltøyninger eller lettere teknikker for muskulatur og ledd. I tillegg bruker vi øvelser og/eller andre aktiviteter som behandling som du selv kan gjennomføre.
Osteopater er autorisert helsepersonell og med det offentlig godkjente helsearbeidere. Osteopati er en profesjon basert på manuell undersøkelse og behandling.
Hva behandler vi innen kvinnehelse?
Smerter i bekkenbunnsmuskulaturen
Lekkasjeplager
Plager i svangerskapet
Plager etter fødsel (fremfall av organer/prolaps, lekkasjer, halebeinssmerter, bekkensmerter, hofteplager, korsrygg)
Opptrening etter fødsel
Trening i svangerskapet
Underlivssmerter (vulvodyni, vaginisme)
Vanlige muskel - og skjelettplager som nakke/ryggsmerter, hodepine, migrene, svimmelhet, hofte/bekken, kne, ankel og fot
Akutte plager nakke/rygg
Undersøkelse og behandling av ulike plager i underlivet knyttet til stramhet og svekkelse
Rådgivning og veiledning
Generell osteopati
Vi behandler vanlige smerter og plager innen muskel - og skjelett. En osteopat behandler følgende:
Rygg-, bryst- og nakkesmerter
Skulder-, albue- og håndleddssmerter
Hofte-, kne-, ankel- og fotsmerter
Hodepine, svimmelhet og balanseproblemer
Bekkensmerter og andre plager i forbindelse med svangerskap
Funksjonelle plager hos spedbarn
Akutte- og belastningsrelaterte plager
Idrettsskader
Hvordan gjennomføres en bekkensjekk?
En bekkensjekk kan være relevant dersom du opplever underlivssmerter, smerter i bekkenområdet, ved vulvodyni/ vaginisme eller lekkasjer. Det er også relevant for å undersøke kvalitet på knip/ kontraksjon av bekkenbunnsmuskulatur, spesielt ved lekkasjeutfordringer, etter fødsel eller under graviditeten.
Undersøkelse og samtale
Besøket hos osteopaten innledes med en samtale, deretter vil man (helst) gjennomføre en skånsom undersøkelse av bekkenbunnsmusklene. Forsiktig vaginal palpasjon(undersøkelse) vil kunne hjelpe deg som pasient og oss som behandlere, slik at vi på best mulig måte kan veilede deg videre. Her kan vi innhente verdifull informasjon og vurderer evnen bekkenbunnen har til å aktivere og slappe av , måle styrke/utholdenhet/rekasjonsevne manuelt eller gjennom et apparat, og evaluere eventuell fremfall/prolaps av organer, rifter og inkontinens. Vi har også utvendige undersøkelser av bekkenbunnsmusklene.
Vaginal undersøkelse (internt) er alltid frivilling, og kan når som helst avbrytes under behandling.
Osteopaten har et bredt utvalg av forskjellige metoder for å bedre bekkenbunnsmusklenes funksjon. Ofte handler behandling om avspenning gjennom pust og/ eller opptrening av bekkenbunnen. Her blir det viktig å vurdere samspill mellom pust, muskulatur og bekkenbunn.
Ved behov for oppfølging av annet medisinsk helsepersonell henvises pasienten alltid videre.
Bekkenbunnsplager
Bekkenbunnen består av viljestyrte muskler, og på samme måte som man kan få hodepine av stram muskulatur i nakke, kjeve og skuldre, kan man få smerter som følge av spenninger i musklene i underlivet. Du kan derfor få vondt i bekkenbunnen på grunn av stress eller annen psykisk belastning, såkalte psykosomatiske smerter.
Undersøkelser viser at mange kvinner trener feil og er usikre på om de bruker bekkenbunnen riktig. Hvis du er i tvil, er det en god investering i egen helse å få sjekket bekkenbunnen hos en spesialist som kan instruere deg i riktig trening og evaluere/måle styrken din, og eventuelt anbefale hjelpemidler og gi deg veiledning i avspenning hvis det er det du trenger. Formålet med behandlingen er en velfungerende, sterk og sunn bekkenbunn, enten det dreier seg om lekkasje, smerter eller fremfall/prolaps.